Sa pastram normalitatea


-E foarte ușor pentru copii să se deprime, așa că trebuie să le oferim în schimb ceva pozitiv-

Adaptare după ziarul The Atlantic

După anunțul din 23 martie 2020 al primarului New Yorkului, Bill de Blasio, despre izolarea la domiciliu, 1800 de școli americane și-au închis porțile, iar peste 1 milion de copii fac de atunci lecțiile acasă cu părinții.  La fel se întâmplă în toată țara (și chiar în toată lumea, adăugăm noi) .

Părinții s-au trezit într-o situație haotică. Se află în fața unei mari provocări : cum să-și păstreze calmul și totodată cum să-și împiedice copiii să prindă rădăcini în fața ecranelor, fără ca aceștia să piardă lecții sau să rămână în urmă.

Părinții pot face mai multe activități care să îi implice pe copii într-un proces de învățare activ. Allyssa McCabe, profesor psiholog la Universitatea din  Massachusetts, și profesorul Lowell, specialist în dezvoltarea limbajului, îi sfătuiesc pe părinți să citească împreună cu copiii.

 ”Lectura interactivă cu copiii nu este doar foarte benefică pentru dezvoltarea limbajului, ci și pentru alfabetizarea funcțională. Părinții e bine să-și încurajeze copiii să comenteze imagini, să spună ce se va întâmpla în poveste și ce simt personajele”.

McCabe recomandă ca în timpul plimbărilor pe afară (oricât de scurte), părinții să poarte discuții cu copiii, despre ce se află în jur. ”Numiți un obiect și repetați de câteva ori numele său. Descrieți-l. Intrebați-l pe copil ce crede despre el. Părinții pot discuta despre diverse experiențe din trecut, eventual cu ajutorul fotografiilor.  E recomandabil să își acorde răgazul de a cerceta o anumită temă, implicând copilul să exploreze cine, ce, când, unde, cum și de ce s-a întâmplat un anumit lucru și ce  a simțit copilul despre el”.  Actul de ”rememorare repetitivă ”  ajută memoriei autobiografice și abilităților narative, spune McCabe. Pentru copiii mai mari, care au simțul răspunderii mai dezvoltat, anumite tipuri de joc independent se pot substitui unor forme de învățare structurată școlară.

Michelle Martin, profesoară la Școala de informatică de la  Universitatea  din Washington și fondatoare a programului de vară pentru lectură și aritmetică, recomandă ca plimbările din jurul casei să fie însoțite de exerciții de socotit. Pot fi numerate ferestrele de exemplu, iar copiii să fie întrebați care este numărul mediu de ferestre de la un apartament sau de la fiecare cameră.   Ridicarea unui cort sau construirea unui ascunziș de joacă în curte stimulează inovația și imaginația. Martin spune că e amuzant pentru copii să scrie cuvinte pe geamuri sau să rezolve probleme, cu markere care se șterg. ” E aproape ca atunci când scrii pe perete, doar că acum ai voie”.

Desigur că închiderea școlilor înseamnă ca părinții să coordoneze și lecțiile copiilor pe lângă propriile treburi, iar cei care lucrează de acasă mai trebuie și să- i țină ocupați cât ei au treabă. Intrucât sarcinile casnice au loc oricum, Martin recomandă să fie implicați și copiii . Gătitul poate să devină o lecție de știință (hai să vedem cum funcționează drojdia), sau una de matematică (cât face o jumate de ceașcă plus un sfert de ceașcă?) sau o lecție de citire (pe etichetă scrie ”praf de copt” sau ”bicarbonat de sodiu”?)- ceea ce oferă copiilor oportunități de a învăța despre nutriție, despre alimente și gusturi din toată lumea.  

Când fiica lui Martin era mică, cele două modelau litere și numere din ciocolată, cu ajutorul unei pungi. Când se întărea compoziția, formau cuvinte, iar ”greșelile le mâncam”, spune ea.  

Când sunt mai mari, e mai ușor să menținem implicarea copiilor fără să fie supravegheați. ”Pentru cei mai mici de 3 ani este greu să se joace independent. Ei au nevoie de interacțiune socială”.

”Părinții pot fi tentați să dea copiilor un iPhone sau un  iPad ori ceva similar. E de înțeles, dar e bine să știe că este un lucru cu atât mai rău cu cât copilul este mai mic.

”Ii afectează copilului dezvoltarea limbajului și pe cea cognitivă.”

Mai bine le dați cocă de modelat, ustensile de artă, audiobookuri, chiar înregistrări de familie cu părinții citind din cărțile favorite, când lucrați la propriile device-uri.  Martin recomandă audibookurile atât ca pe o formă de învățare, cât și de a ține copiii ocupați când părinții lucrează.

Audible, subsidiar al lui Amazon, are o selecție mare de literatură pentru copii și tineret. (Se pot găsi și lecturi în limba română, pe YouTube sau audiobookuri ale editurilor).

McCabe vă recomandă o astfel de perspectivă: ” Uite, ne uităm la acest film, dar joi. Până atunci, citim o carte.” Și ați putea face o analiză comparativă între film și carte. ” Care ți se pare mai reușit? Ce au lăsat deoparte în film?”

”Nu subestimați resursele electronice ale bibliotecilor/editurilor sau  ale website-urilor. Sunt edituri /biblioteci care organizează sesiuni de lecturi virtuale. Bibliotecile reprezintă o bogăție de resurse”, spune Martin.

Când am stat de vorbă , Martin pregătea o sesiune de povești online pentru copiii colegilor ei. Ea recomandă întâlnirile video sau lecturile online nu doar ca mijloc de învățare pentru copii, ci și pentru a transmite mesaje de speranță sau a-i ajuta pe copii să se simtă conectați.

”Incercați să păstrați cât mai multă normalitate în jurul copiilor. Dacă ne încurajăm unul pe altul să împărtășim ceea ce știm, vom descoperi cât ne îmbogățește această întărire a legăturilor între noi. Iar asta îi ajută pe copii să vadă că lumea nu se prăbușește”, spune Martin.

E foarte ușor pentru copii să se deprime și să-și spună ” Niciodată nu o să mai mă duc la școală. Nu o să mai mă întâlnesc cu prietenii mei niciodată.  Așa că eu cred că e bine să ne dăm seama cât de mult din ce se întâmplă absorb copiii și să încercăm să le oferim în schimb ceva pozitiv. ”

https://www.theatlantic.com/family/archive/2020/03/activities-kids-coronavirus-quarantine/608110/

Traducere și adaptare de  Daniela Mișcov

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.