Micro, microbi, microbiologi


Ce înseamnă micro?

Micro vine de la cuvantul micrometru, numit și micron, și este o unitate de măsură. Are un simbol caracteristic, μm. 1 μm = 10-6m sau 1 μm = 10-3mm. E folosit în biologie pentru măsurarea bacteriilor și virusurilor, dar și în alte discipline care lucrează cu unități mici.

Ce sunt bacteriile?
Bacteriile sunt microorganism de câțiva micrometri, care trăiesc în sol, chiar și la adâncimi mari, în apă,  cât și în corpul omenesc. Bacteriile se află în simbioză cu alte ființe și medii sau sunt parazite. Pentru a fi văzute, trebuie mărite de cel puțin 6 000 de ori.

 ”Într-un gram de sol se regăsesc aproximativ 40 milioane de celule bacteriene, iar într-un mililitru de apă  se regăsesc aproximativ 1 milion de celule bacteriene”. https://ro.wikipedia.org/wiki/Bacterie

Bacteriile sunt primele ființe care au apărut pe Pământ. In corpul nostru se află 39 de bilioane de bacterii. Bacteriile dăunătoare provoacă infecții și boli. Știința care studiază bacteriile se numește bacteriologie și este o ramură a microbiologiei.

Larger than life, de Steve Parker, grafică de Mike Saunders, Bacteriile

Intrebări:

Unde credeți că se află bacterii în corpul nostru și care este rolul lor?

De unde vin bacteriile rele și pe ce căi?

De ce e necesar să învățăm despre bacterii?

Acest filmuleț vă va ajuta să răspundeți la întrebări:

Microbiologi celebri- Pasteur, Koch, Babeș

Louis Pasteur și Robert Koch sunt printre primii microbiologi din secolul al XIX-lea care au studiat bacteriile și au revoluționat știința prin descoperirile și vaccinurile lor. Urmăriți un scurt film despre ei și despre colegul lor englez, doctorul Snow:

Institutul Robert Koch din Berlin coordonează medical  cercetarea și tratamentul pentru coronavirus în Germania. In luna aprilie a.c., a lansat o aplicație de identificare rapidă a infecției, numită Corona Date Spende. https://www.rki.de/

Pe acest site gasiti și un film scurt despre Robert Koch. https://youtu.be/-dg35I9qJ0M

Din acest film veți afla numele unor noi discipline și meserii, care vor transforma viitorul farmacologiei și al medicinei.

In România secolului al XIX-lea profesorul și medicul Victor Babeș a cercetat bacteriile și a elaborat primul tratat din lume despre ele, împreună cu un coleg francez, Victor Cornil. Și Babeș a descoperit remedii și vaccinuri, iar Pasteur a fost printre oamenii de știință care au votat ca Babeș să fie premiat pentru tratatul său revoluționar despre bacterii, care a fost un bestseller.

Mai multe despre contribuția importantă a lui Babeș, în acest film:

Intrebări

Care este contribuția științifică a lui Victor Babeș?

De ce e important să cunoaștem contribuția savantului român?

 Ce sunt virusurile?

 Cele mai mici forme de viață de pe Pământ, care nu au viață în mod independent, sunt virusurile. Virusurile devin active numai când întâlnesc o celulă gazdă, în interiorul căreia se înmulțesc, distrugând-o. Virusurile pot fi văzute doar la microscopul electronic, după ce sunt mărite de 600 000 ori. Toate virusurile produc boli, în special când se mută de la o specie la alta (atunci spunem că înregistrează mutații). Bacteriile și virusurile sunt considerate microbi, cel puțin conform definițiilor românești.

Larger than life, de Steve Parker, grafică de Mike Saunders, Virusuri

COVID- 19 face parte din clasa coronavirus, un tip de virusuri care provoacă infecții respiratorii.

Un filmuleț despre el și alte informații aici: https://www.brainpop.com/health/diseasesinjuriesandconditions/coronavirus/

Grădina de microbi

experiment

Ca să observați cum cresc și cum arată microbii, închideți diferite resturi de alimente în borcane.  Ideal e să aveți câte două borcane pentru un singur tip de aliment, precum pâine, brânză, măr, morcov, castravete. Intr-o serie de borcane puneți resturi din alimentele de mai sus simplu, fără apă, iar în altele adăugați și puțină apă alături de resturi. Inchideți borcanele cu capacul. Notați într-un carnețel ce se întâmplă în fiecare borcan, pe parcursul unei săptămâni. Faceți-le fotografii, ca să puteți să măriți detaliile și să le observați atent-forma, culoarea, așa cum fac microbiologii. Nu uitați să puneți etichete borcanelor cu numele alimentului și data începerii experimentului. Recomandare: Nu faceți experimentul în casă, mai ales nu lângă alimente. Chiar dacă sunt închiși în borcane, microbii sunt periculoși lângă mâncare, fiindcă, fiind foarte mici, se pot strecura afară și infesta mâncarea.

Virusuri imaginați de copii la atelierul Inamicii mici și tari,
de la Muzeul Victor Babeș, 2020

Microbi din plastilină

exercițiu creativ

Ca să cunoașteți mai bine microbii, vă propunem să îi modelați din plastilină.  Puteți să porniți de la un model real de bacterii sau virusuri,  de exemplu, de la o fotografie de pe Internet. In acest fel îi învățați bine, ceea ce nu strică deloc- e bine să fim bine informați, ca să ne ferim eficient.

Sau  puteți inventa microbi din imaginație. Desigur că microbii nu au mâini, picioare, cap sau ochi, dar voi puteți să îi imaginați oricum.  Mai multe fotografii găsiți pe acest site.

iar procesul de lucru este descris în acest filmuleț

La capătul unor astfel de exerciții creative, vă pot aștepta invenții adevărate!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.