Primii exploratori si noi


Muzeul Hărților și Artelier D invită școlarii la un program special în grădina Muzeului, în 5 duminici din lunile iulie și august (19, 26 iulie, 2,9 și 16 august, ora 10) ,  inspirat de aventuri și jocuri geografice, pornind de la poveștile unor mari exploratori-călători, navigatori și oameni de știință- care au schimbat hărțile și percepția noastră despre lume: Marco Polo, James Cook, Alexander von Humboldt, Charles Darwin, David Livingstone.

Programul Primii exploratori și noi își propune să inspire dragostea de aventuri geografice și să îi stimuleze pe copii să facă conexiuni între trecutul marilor explorări și moștenirea exploratorilor, între vechi descoperiri geografice și epoca noastră. In acest sens, vom include în dezbatere, teme actuale ale studiului geografiei, precum: climă și schimbări climatice, sustenabilitate, implicarea în comunitatea locală și globală, alfabetizarea vizuală și lucrul cu harta, învățarea geografiei prin artă și lectură.

Ca în fiecare an, luna iulie este dedicată global reducerii consumului de plastic, campanie pe care ne-o vom asuma și noi, prin proiecte personale.  

Tabăra Primii exploratori și noi oferă copiilor un context ludic de a explora concepte geografice, de a-și însuși competențe specifice științelor sociale,  pentru a aborda teme actuale și probleme din comunitate.

Programul, adresat copiilor de 7-12 ani,  se desfășoară în grădina muzeului și durează 2 ore, de la ora 10 la 12. Numărul maxim de copii este 6.

La acest program respectăm măsurile de igienă și siguranță recomandate de autorități.

Calendarul tematic este următorul:

19 iulie, James Cook în Australia

26 iulie, Alexander von Humboldt în America de Sud

2 august, Marco Polo în China

9 august, Charles Darwin în Galapagos

16 august, David Livingstone în Africa.

Desfășurare: Programul debutează cu o scurtă Căutare de indicii în muzeu, pe o hartă veche;

Atelierul de Geografie creativă asociază lectura geografică cu aplicațiile practice (desenarea unei hărți), benzile desenate  și jocuri. Atelierul de Geografie și ecologie se bazează pe comentariu și dezbaterea unor reportaje (în cuvinte sau imagini);  Harta poveștii este un modul creativ care stimulează gândirea spațială și lectura, iar Geografia prin artă leagă un spațiu geografic de concepte artistice și de artiști plastici.

Duminică 19 iulie-James Cook în Australia

Geografie creativă

10-10:40-James Cook în Australia (citim și ne uităm pe hartă, cartea Marile călătorii ale exploratorilor), trasăm drumurile lui Cook pe harta noastră (latitudine, longitudine)

10:40-10:50-Pauză de fructe și apă

10:50-11:20- Harta misterelor lumii (lecturi și jocuri din Revista Scooby Doo Dezleagă misterele lumii; (nr.23-Noua Zeelandă-Ghețarul Tasman)

Geografie și ecologie

11:20-12:00- Moștenirea lui Cook și Sanctuarul rechinilor din Insulele Cook;  Cum luptăm contra plasticului din oceane.

 

Duminică 26 iulie- Alexander von Humboldt în America de Sud

Geografie creativă

10-10:40- Von Humboldt în America de Sud (citim și ne uităm pe hartă, cartea Marile călătorii ale exploratorilor), trasăm drumurile lui Humboldt pe harta noastră (latitudine, longitudine)

10:40-10:50-Pauză de fructe și apă

10:50-11:20- Harta misterelor lumii (lecturi și jocuri din Revista Scooby Doo Dezleagă misterele lumii; (nr.26-Chile-Insula Paștelui)

Harta poveștii

11:20-12:00- Aventurile lui Huckleberry Finn, de Mark Twain. Citim și facem harta poveștii.

 

Duminică 2 august- Marco Polo în China

Geografie creativă

10-10:40-Marco Polo în China (citim și ne uităm pe hartă, cartea Marile călătorii ale exploratorilor), trasăm drumurile lui Marco Polo pe harta noastră (latitudine, longitudine)

10:40-10:50-Pauză de fructe și apă

Harta poveștii

10:50-11:20-Harry Potter și Harta Ștrengarilor. Citim și comentăm din volumul Prizonierul din Askaban (capitolul Harta Ștrengarilor).

11:20 -12:00- Facem harta poveștii și o prezentăm.

 

Duminică 9 august-Charles Darwin în Galapagos

Geografie creativă

10-10:40- Charles Darwin în Galapagos (citim din cartea Darwin.Expediția pe Beagle ).

10:40-10:50-pauză de fructe și apă

Geografie și ecologie

10:50-11:20- Pe urmele lui Darwin azi, cu o echipă de exploratori germani, comentăm un reportaj din Revista GEO. Trasăm ruta pe harta noastră.

11:20-12:00- Darwin și Harta misterelor lumii (lecturi și jocuri din Revista Scooby Doo Dezleagă misterele lumii; (nr.26-Chile-Insula Paștelui, partea a doua)

 

Duminică 16 august-David Livingstone în Africa

Geografie creativă

10-10:40-Livingstone în Africa (citim și ne uităm pe hartă, cartea Marile călătorii ale exploratorilor), trasăm drumurile lui Livingstone pe harta noastră (latitudine, longitudine)

10:40-10:50-Pauză de fructe și apă

Geografie și ecologie

10:50 -11:20- Moștenirea lui Livingstone; Gorilele salvate-reportaj din National Geographic.

Geografie prin artă

11:20-12:00 Arta lui Jacob Lawrence; Pictăm Povestea mea.

 

INFORMATII UTILE

Taxa: 35 lei/copil/sesiune (programul unei duminici).  

Rezervarea se face prin completarea formularului de pe site-ul artelierd.wordpress.com și achitarea unui avans de 25 lei din taxă, în contul RO12BTRLRONCRT0489498301, Banca Transilvania, cu mențiunea programului și datei.

In caz de neparticipare, taxa nu se restituie, ci  este valabilă pentru alt atelier.

In caz de vreme nefavorabilă, programul se amână.

Programul este susținut de Daniela Mișcov, educator cultural.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.