Câinele- zână

Inaugurez seria de articole Biblioteca de vară– voi prezenta câteva cărţi frumoase, împrumutate de la Biblioteca Ion Creangă, pe care vi le recomand.

The Fairy Dog, by Jackie Andrews, 2003 Award Publications Limited.

Câinele- zână este o poveste emoţionantă de vară, pentru 3-5 ani. Un fel de E.T. magic, sub formă de căţel.

Un câine- zână se rătăceşte şi aterizează pe pervazul camerei unor copii. Dornici să se împrietenească cu el şi să îl ajute, cei doi îl duc în bucătărie. Cel mai mic căţel văzut vreodată este transportat pe umărul drept.  Ajuns în bucătărie, câinele- zână primeşte un nume simpatic, Custard, după ce mănâncă toţi biscuiţii cu cremă de vanilie, custard cream biscuits. (Denumirea biscuiţilor custard cream ne poartă cu gândul la crema de zahăr ars, numită în engleză custard– făcută din ouă. Biscuiţii custard cream sunt, la origine, preparaţi cu cremă de unt şi ouă; astăzi însă mai ales cu cremă de vanilie).

Apoi merg cu toţii afară, pentru a găsi o soluţie astfel ca micul Custard să se întoarcă acasă. Ştiţi cum e, fiinţele magice au nevoie de locuri speciale de aterizare ori decolare. Lângă casă se află o terasă, apoi o potecă. Ea duce la o pădurice. Căutând astfel, copiii descoperă magicul cerc format din ciupercuţe. Acolo e portalul prin care poate trece Custard în lumea din care a venit. Acum minusculul căţel se poate întoarce acasă liniştit. Nu înainte de a le sugera discret celor doi că ar putea să le îndeplinească o dorinţă. Copiii nu apucă să şi-o exprime, dar îi mărturisesc, printre altele, că tatăl lor munceşte până târziu, iar dimineaţa este obosit. Au regretul că nu se pot juca împreună tocmai din această cauză.

“Zânele nu uită niciodată un om bun sau în nevoie“. Cu aceste vorbe, căţelul dispare.

Când copiii revin în casă, află că tatăl lor a primit o slujbă nouă, care nu va mai presupune să vină noaptea târziu acasă.

In spatele acestor câteva întâmplări, aparent uşor neverosimile, dar pline de farmec se află ascunsă taina naturii şi legătura secretă a oamenilor cu ea, în special a copiilor.

Şansa copiilor din poveste este păduricea- plantată cu grijă de părinţi. De aici vine vraja şi misterul. E ca şi cum în spatele intrigii, metafora ne-ar spune: Natura ne inspiră, natura ne ajută şi norocul vine de la ea. Dacă îi facem loc în viaţa noastră, ea ne face un dar. Câinele- zână nu e doar o întâmplare, ci un semn trimis oamenilor buni prin copiii lor. Copii care învaţă că un petec  verde este o binecuvântare. Poate că asta au şi sperat părinţii când au amenajat grădina şi au plantat copacii.
Aşa cum se întâmplă şi în realitate. Cei care au o mică gradină, un copac sau mai mulţi, primesc daruri de la natură: flori, fructe, poveşti cu animale şi păsări, jocuri ale copiilor- pline de descoperiri frumoase. Despre omizi şi fluturi, pânze de păiajen, râme şi melci, cărăbuşi şi rândunele.  Care le îmbogăţesc viaţa.

Copiii cărora le-am citit povestea de mai sus au învăţat şi care este umărul drept. De asemenea, cât de gustoşi sunt biscuiţii cu cremă de vanilie. Aceştia din urmă au primit o denumire nouă:  biscuţi din poveste.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s