Clubul Povestitorilor


Cerc de lectură pentru 8-10 ani

Propunem copiilor o activitate plăcută și necesară: participarea în lunile iunie-iulie, la clubul de lectură CERCUL POVESTITORILOR, care va dezbate 4 titluri de succes din literatura pentru copii: Matilda, de Roald Dahl, povestea unei fete îndrăgostite de cărți, care își caută locul în lume; Harry Potter, volumul Harry Potter și Piatra filozofală, de J.F. Rowling, despre un grup de copii care studiază la o școală dintr-o lume fantastică; Sâmbăta când vine Sambo, de Paul Maar, despre prietenia dintre un băiat fantastic și un domn singur; Poveste cu un gând strănutat, de Laura Grünberg, despre lumea adulților prin ochii unui copil.

Daniela Mișcov, educator cultural și profesor de Română, care susține aceste activități, va adapta sarcini de lucru inspirate de testele PISA, care evaluează internațional competențele de lectură ale tinerilor de 15 ani.

România mai are un drum lung de parcurs pentru a ajunge la un nivel satisfacător de performanță, rezultatele la ultima testare, din 2018, ne-au plasat pe un loc codaș, 40% dintre elevii testați au luat calificativul minim, 1, iar 59% s-au situat între 2 și 5, nivelurile medii. Doar 1% dintre elevii români au demonstrat competența și abilitățile de a înțelege complex un text și a-l interpreta la nivelul 5 și 6 (maximele).  Este cu atât mai necesar să stăruim în a oferi copiilor de la cea mai mică vârstă școlară, oportunități de lectură, scriere și dezbatere, inclusiv în vacanță. Cititul și scrisul trebuie să devină o plăcere și o obișnuință.   

Testele PISA, spre deosebire de examenele noastre,  nu evaluează copiii decât pe baza unor texte la prima vedere, de aceea este foarte bine să asigurăm copiilor, un bagaj bogat de cunoștințe, prin lecturi  cât mai diverse.  Un cititor competent, cu experiență de lectură, poate citi orice fel de text  la prima vedere și îl poate analiza în profunzime. 

Calendarul:

Matilda, de Roald Dahl

27 iunie, ora 11 și 18

Harry Potter, de J.K. Rowling

5 iulie, ora 11 și 18

Sâmbăta când vine Sambo, de Paul Maar

11 iulie, ora 11 și 18

 Poveste cu un gând strănutat, de Laura Grünberg

19 iulie, ora 18

Desfășurarea:

– câteva pagini citite în avans, cu sarcini de  rezolvat oral, trimise pe email

– sesiune de dezbatere pe Zoom, 40 minute, la data anunțată

–  sarcini de rezolvat în scris, după dezbatere, cu evaluare.

Obiectiv

Insușirea unor competențe de lectură conform sarcinilor testului PISA, corespunzătoare dezvoltării intelectuale de la 8-10 ani: identificarea unor informații în text, interpretarea textelor, reflecție și evaluare (oral și în scris).

Tema lecturilor

Tema cărților selectate este Copilul și lumea. In acest fel, oferim participanților o bază familiară de relaționare și posibilitatea de a se raporta la propriile experiențe.

Clubul de lectură este susținut de Daniela Mișcov.

Taxa

25 lei/sesiune, achitați în avans în contul RO12BTRLRONCRT0489498301, Banca Transilvania, titular Daniela Mișcov, cu mențiunea Clubul de lectură și a datei rezervate.

Notă

In măsura în care muzeele își vor deschide porțile pentru activități educative, vom muta discuțiile în grădina uneia dintre aceste instituții cu care colaborăm, așa cum am procedat în ultimele veri.

Vă așteptăm cu drag,

Daniela

Un gând despre „Clubul Povestitorilor

  1. Bună ziua,  Tocmai am făcut plata pentru prima întâlnire a Clubului de lectura, respectiv pentru data de 27.06, ora 11.Va participa Clara, în vârstă de 10 ani.  Mulțumim!  O zi frumoasa!  Ramona  (Ramona Teaca, 0744751122)

    Trimis din Yahoo Mail pe Android

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.