Creangă prin lupă


lecturi comentate prin mijloace multimedia

Amintiri de primăvară, 3 mai și 16 mai, ora 10

Pentru a veni în ajutorul școlarilor, care au de studiat fragmente din Amintiri din copilărie, de Ion Creangă, vă propunem un program de 4 lecturi repovestite și comentate prin lupa timpului nostru. Lupa noastră simbolică transformă stilul arhaic de sec XIX într-unul modern și ne ajută să înțelegem nu doar limba lui Creangă, ci și lumea de atunci, la care nu mai avem acces.

Vom vorbi despre preocupările și jocurile copiilor de acum două secole. Pe bază de hărți, desene, fotografii și muzică,  copiii vor lua parte la reconstituirea unei lumi, așa cum ar călători printr-un muzeu al copilăriei.

In 3 și 16 mai, Daniela Mișcov povestește, în limba de azi, o amintire celebră de-a lui Creangă, La cireșe, și una mai puțin cunoscută-Fuga cu pluta, după episodul Caprele Irinucăi.

Repovestim întâmplarea La cireșe, ca să înțelegem de ce a mers Nică la cireșe.  Ne punem în pielea lui și încercăm să găsim o ieșire.  Apoi facem un exercițiu creativ și compunem un alt final.

Fuga cu pluta

Aflăm ce se întâmplă cu Nică dupa boroboața cu bolovanul și caprele Irinucăi. Fuga cu pluta este o întâmplare la fel de palpitantă precum celelalte, dar mai puțin cunoscută. Urmărim harta cu traseul celor doi fugari prin Moldova. Invățăm despre rolul plutelor și cum funcționează acestea. Se mai exploatează lemn de pe dealurile Moldovei, mai există păduri, ce putem face ca să protejăm pădurile și patrimoniul?- răspundem la întrebări și facem propuneri.

PARTEA A DOUA

Amintiri de vară, 24 mai și 30 mai, ora 10

Pupăza din tei- Repovestim întâmplarea și discutăm despre cauze și consecințe: de ce a stârnit Nică atâta mânie din pricina unei păsări sălbatice?  Mai există pupeze astăzi, care este relația oamenilor cu ele?   Ce înseamnă timpul pentru noi și cum îl măsurăm? Adăugăm în povestire,  încă o întâmplare de vară, mai puțin cunoscută, dar la fel de plină de emoții- Biciul lui Moș Chiorpec, prilej de a afla despre jucăriile și jocurile verii la țară, în secolele al XIX –lea, dar și despre ale noastre, de secol XXI.

Cum se desfășoară

Ora 10 a programării se referă la sesiunea live pe Zoom, care durează 30 minute. Celelalte materiale sunt accesibile la orice oră, pe baza linkului. Se recomandă vizionarea celor 10 minute cu lectura de pe YouTube înainte de sesiunea live, pentru ca participanții să aibă proaspete în minte detaliile textului.

Cum se desfășoară

Programul conține

lectură filmată și comentată de 10 minute, pe un canal YouTube special creat, accesibil pe bază de înscriere,

-urmată de o sesiune live de 30 minute pe platforma Zoom, în 3 și 16 mai, ora 10

– cât și fișe de resurse pentru explorarea mai departe a conținutului, prin Google doc.

Sesiunea din 16 mai are același conținut cu cea din 3 mai.

Număr participanți

La fiecare sesiune numărul maxim de participanți este de 7 copii.

Onorariul

Onorariul este o donație de 25 lei/copil, achitată în contul RO12BTRLRONCRT0489498301, Banca Transilvania, pentru Daniela Miscov , până la data activității rezervate, cu numele programului specificat.

După confirmarea de plată, participanții primesc linkul de acces la conferința Zoom, la înregistrarea video de pe YouTube și la materialele din Google doc.

Rezervarea se face prin completarea formularului de pe site și este confirmată pe email.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.