Mâncarea de acasă


Mâncare, mâini, microbi- între aceste 3 lucruri se află o legătură strânsă. Cu mâinile murdare, putem să ne îmbolnăvim, lăsând bacteriile și virusurile să pătrundă în corp.  Putem să avem mâinile curate, dar mâncarea să fie murdară, ceea ce conduce la același rezultat. Bacteriile și virusurile se pot inmulți foarte ușor în corpul nostru, fiindcă înăuntrul nostru ele au condițiile ideale de dezvoltare: căldură și umezeală.Dacă respectăm regulile de igienă, bacteriile și virusurile nu au nicio șansă. Ele nu pot supraviețui singure.

Mâncarea și regulile de igienă

Microbii răi se pot afla și pe alimente, iar alimentele cu microbi răi pot deveni toxice și ne pot îmbolnăvi. Simptomele intoxicării cu bacterii sunt durerile de stomac, diareea, voma, amețeala și febra.

Nu toate bacteriile din mâncare sunt rele. Bacteriile din drojdie, iaurt, bere și brânză sunt bune. Dar bacteriile precum Salmonella, E. coli și Campylobacter sunt rele. Acestea se află pe carnea crudă. După înghițire, acestea provoacă diaree și vomă.

Cum putem împiedica infestarea mâncării și păstrarea ei sănătoasă?

Majoritatea bacteriilor din mâncare se dezvoltă în locuri calde și umede. Ele se dezvoltă la temperaturi între 5 și 40 grade Celsius. Bacteriilor nu le plac locurile prea calde și mor la temperaturi mai ridicate de 70 grade Celsius. Sub 5 grade Celsius majoritatea bacteriilor se dezvoltă foarte încet. Unele mor. Altele pot să iasă din amorțeală dacă sunt readuse la căldură. De aceea păstrăm alimentele în frigider și gătim carnea bine înainte de a o mânca.

Contaminarea cu microbi

Câteodată microbii de pe mâncare se pot transmite și pe alte alimente, prin intermediul mâinilor și al ustensilelor de bucătărie.

Bacteriile se pot împrăștia în jur dacă spălăm carnea: ele pot ajunge pe suprafețele de lucru și pe alte alimente. Aceasta se numește contaminare.

Priviți acest filmuleț și rețineți regulile de igienă.

Unde sunt cei mai mulți microbi în bucătărie?,

1.Rezolvați jocul din imagine. Unde sunt cei mai mulți microbi?

2. Unde se adună cei mai mulți microbi în bucătăria voastră? Faceți un experiment întocmind o fișă de observație de o zi.

-In frigider?

-Pe masă?

-În cârpa/buretele de spălat vase?

3.Accesați linkul, priviți imaginea și notați care loc are cei mai mulți microbi.

https://visual.ly/community/Infographics/health/your-dirty-habits-make-me-sick

Desenăm mâncarea din frigider

Acum că știți regulile de igienă din bucătărie, vă propun să așezați fiecare aliment la locul lui din frigider. Desenați frigiderul cu toate alimentele din imagine puse la locul lor, pe raftul corespunzător.

imagini de pe site-ul ebug




Așteptăm lucrările voastre!





Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.