Drumurile lui Cuza


Recomandare pentru Școala Altfel

Program de geografie și scriere creativă, pentru grupuri de elevi peste 10 ani

Vom explora domnia lui Cuza, din perspectiva ficțiunii pe care a generat-o, a reformelor, cât și a drumurilor pe care le-a făcut, diverse și numeroase, ce exprimă preocuparea sa de a cunoaște nemediat, realitatea.

” Și totuși /cu toate problemele/, se pare că românii au făcut la 1859 cea mai bună alegere posibilă. Cu toate scăderile lui, Cuza rămâne în istorie ca un mare om de stat. Privind de departe, defectele se estompează și rămân înfăptuirile. Iar acestea cu greu și-ar putea găsi egal în întreaga istorie a românilor. Nu Cuza singur a făcut România, totuși, România s-a făcut sub conducerea lui.” – Lucian Boia, România, țară de frontieră a Europei

Pornind de la legende și  însemnări de epocă, cu ajutorul hărții Principatelor din anul 1892 aflată în patrimoniul Muzeului Hărților,  reconstituim drumurile domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pentru a descoperi problemele epocii și soluțiile sale . Explorăm lumea de acum 161 de ani: poposim la Constantinopol (Istanbul), Neamț și București, unde cunoaștem oameni din diverse categorii sociale și reprezentanți ai puterii (statului).

 In partea a doua a programului, facem un exercițiu de imaginație. Realizăm o creație cu tema Cuza azi –îl aducem pe domnitor în lumea noastră, ca să cunoască ce s-a întâmplat cu moștenirea sa: gratuitatea învățământului și materiile de studiu; secularizarea averilor mănăstirești; autonomia și independența țării.  

Durata : o oră și 30 de minute

Taxa: 25 lei/copil

Rezervare cu minim 10 zile înainte de data aleasă, la una dintre adresele: educatie@muzeulhartilor.ro sau artelierd@yahoo.com

Număr de participanţi: minimum 7, maximum 20.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.