Cartile si lumea


Astazi e Ziua Internationala a Cartii pentru Copii, totodata e ziua de nastere a lui Hans Christian Andersen.

In fiecare an, acest eveniment se afla sub patronajul unei tari. In anul 2015,  Emiratele Arabe Unite sunt acelea alese pentru a oferi  tema de reflectie,  mesajul si  imaginea. Tema propusa de scriitorii arabi este „Multe culturi, o singura poveste”. Autorul mesajului oficial, scriitorul Marwa Al Aqroubi, spune: „Vorbim multe limbi si reprezentam multe regiuni ale lumii, totusi, cu totii spunem aceleasi povesti. Povesti cunoscute in toata lumea, povesti folclorice. Avem voci diferite, culori diferite, totusi, povestea ramane neschimbata, Inceput, Cuprins si Sfarsit”.

Mai multe detalii despre eveniment am gasit aici: http://globaldimension.org.uk/calendar/event/4690

Intamplarea face ca atelierul de povesti si dezvoltare personala din anul scolar 2014/2015, pe care il sustin  la Sandra Afterschool, sa fie intemeiat pe o colectie de povesti din toata lumea, reunite intr-un volum educativ,  pentru dezvoltarea Inteligentei emotionale. Deprinderea alfabetului social se bazeaza astfel pe povesti din toate continentele, in special povesti folclorice, fara autor cunoscut.

1

Copiii inteleg, se bucura si comenteaza povestile de parca ele ar fi desprinse dintr-un orizont de cunoastere foarte apropiat.Ceea ce este adevarat. Este orizontul experientelor omenesti, aceleasi, in mod esential, peste tot.

Indiferent de varsta, atunci cand se deschide o carte si incepe o poveste, se face liniste. Copiii asculta cu o atentie care se simte in toata fiinta lor, nu numai in privire. Iar cand o carte poposeste printre ei, simt nevoia sa se apropie mult de ea, sa o simta fizic cat mai bine. Sa-i absoarba imaginile, culorile, sa-i vada atent detaliile, cu o atentie si o bucurie a fiintei pe care noi adultii le pierdem in timp sau le transferam in altceva.

Cartile pentru copii sunt de multe feluri, iar ele ofera aceeasi placere, daca sunt frumos realizate, cu arta. Sunt carti care ii indeamna, de la cea mai mica varsta, sa salveze planeta, cum este aceasta carte daneza.

2

Sunt carti care ii invata, printr-o poveste, despre o indeletnicire care a stat la baza vietii unei familii, precum cresterea migdalilor, in aceasta carte americana, oferita de Hillary Clinton cititorilor unei biblioteci din Romania.

3

Apoi sunt carti despre carti, care povestesc cum scriitorii s-au intalnit, in copilarie, cu prima carte. Bineinteles, o carte pentru copii. „Care-i faza cu cititul?” este una dintre cele mai frumoase carti romanesti pentru copiii scolari, plina de povesti noi, din zilele noastre. Povesti adevarate care au starnit o dragoste pe viata pentru povestile nascute din imaginatie. Astfel de carti te fac sa iubesti nu doar literatura, ci si lumea- pentru ca ti-o redescopera cu ochi proaspeti, prin lupa colorata a fanteziei.

4

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.