Grand Breakfast Party şi povestea unei farfurii


Anul acesta Food Revolution Day merge la grădiniţă. La Grădiniţa GrowUp. Aici organizăm un party de mic dejun. Grand Breakfast Party. Micul dejun este acea masă a zilei pe care o neglijăm tot mai mult, dar care este atât de importantă prin vitalul aport de energie pe care îl conţine. Ca să facem faţă provocărilor intense ale zilei. Iar acest lucru este valabil deopotrivă pentru mari şi mici.Şi cei mici au destule treburi în vremurile noastre. Vom (re)descoperi gustul micului dejun, răsfăţându-ne, pe parcursul a două ore, nu doar cu mâncare, ci şi cu poveşti despre mâncare şi unde ne-a dus ea, către noi experienţe de cunoaştere.

Alături de noi vor fi copii bucătari, de la atelierele noastre MICII BUCĂTARI, din 2012-2013 şi de la REŢETELE BROSCUŢEI din 2013-2014. Micii bucătari au crescut şi ne vor face o demonstraţie culinară.

Vom privi un reportaj foto despre cum început totul, acum doi ani, în luna august 2012, cu un smoothie de fructe de pădure. Şi ce multe reţete minunate am preparat împreună de atunci încoace. Am descoperit ingrediente, arome, plăcerea de a găti şi de a fi împreună în jurul mesei.

Muzică, baloane, flori, dans, poveşti şi…. surprize se vor adăuga atmosferei.

Pregătirile sunt în toi, revenim.

farfuria mare

Pentru început am scos din dulap şi am pus pe masă o farfurie veche de porţelan. In această farfurie se serveau mâncăruri festive, la evenimente, în familia bunicii mele dinspre mamă. Dna Maria Dumbravă era o gospodină desăvârşită. Venea de la Brăila, acolo se născuse şi copilărise. Ii plăcea nu doar mâncarea, ci şi tot ceea ce ţinea de cultura şi civilizaţia mâncării, de bunul gust. Avea un rafinament nativ, pe care îl citesc în farfuria pe care o am în faţa ochilor şi pe care o păstrez cu drag, de peste 25 de ani.De foarte bună calitate şi frumoasă, frumoasă de tot, în simplitatea ei rafinată.

Am primit această farfurie, drept zestre, de la bunica mea. De fapt, un întreg set de farfurii, farfurii mici de tort, farfurii adânci de supă, farfurii întinse şi mari, de felul 2, o supieră, o sosieră, alături de tacâmuri cu mâner de fildeş. Elegant design are farfuria, atât de frumos, cu fructele mici de măceş. E un obiect vechi, cu istorie, plin de poveştile tuturor celor care au mâncat în aceste farfurii, la ceas de sărbătoare. Atunci, pe vremuri, în urmă cu mai bine de 30- 40 de ani, toată familia îşi oprea ceasurile ca să petreacă. Mâncând, bând şi povestind. Nimic nu era mai important decât a sta la masă cu familia.

Ce mi-ar plăcea să mănânc în această farfurie? Desigur, prăjiturele, sandvişuri, aperitive uşoare. Toate acestea îmi sunt sugerate de primăvară. Primăvara e timpul salatelor, al florilor delicate, al frunzelor crude şi al albului pur, precum florile de măr.

Farfuria ajunge în prezent, se încarcă de flori, de frunze şi de istorii noi. Devine o farfurie de mic dejun festiv, aşa cum nu a fost niciodată. Această poveste lipsea şi se va adăuga acum, în 17 mai.

Grand, în engleză, înseamnă: somptuos, splendid; elegant, dichisit, cu stil; foarte important, capital, suprem; aristocratic, nobil, distins; încântător, miununat. Toate aceste atribute îmi sunt sugerate de farfuria de porţelan cu ramuri de măceş. Şi astfel ne dorim să fie petrecerea noastră de mic dejun, din 17 mai. De Food Revolution Day, zi a bucuriei de a mânca sănătos cu prietenii, iniţiată de Jamie Oliver în 2012.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s