Mergi cu un copil la teatru!


Teatrul-o magie care îţi schimbă viaţa

Unul dintre mesajele ASSITEJ International de Ziua Teatrului pentru copii îi aparţine lui Dr.John Kani, scriitor, actor şi regizor. A trăit mare parte din viaţă în regimul Apartheid, din Africa de Sud, de segregare a populaţiei de culoare. Educaţia şi Arta au avut de aceea, cu atât mai mult, un caracter excepţional, în perioada copilăriei sale, despre care îşi aminteşte:
„M-am născut cu 70 de ani în urmă. Am crescut în cartierul New Brighton, de lângă localitatea Port Elizabeth. Pentru mine şi mulţi dintre prietenii mei viaţa însemna atunci pur şi simplu şansa de a fi în viaţă a doua zi, şi dacă erai foarte norocos, atunci mergeai şi la şcoală. Altfel pierdeai vremea prin cartier şi îţi vedeai viaţa distrusă de crudul regim Apartheid. Părinţii noştri nu erau obligaţi să ne dea la şcoală, iar dacă o făceau, atunci trebuia să plătească o taxă.

Într-o zi, profesoara de engleză ne-a dus să vedem „Macbeth” de William Shakespeare la Opera House, în oraşul Port Elizabeth. Eram cu toţii entuziasmaţi. Nu, nu pentru că mergeam la spectacol. Ne bucuram că mergem în oraş, că ne plimbăm cu autobuzul. Ajunşi la teatru, ne-am ocupat locurile, iar luminile s-au stins. Cortina s-a ridicat şi a început magia. Odată cu acea zi din 1958, viaţa mea s-a schimbat. Nu am înţeles prea bine piesa, dar faptul de a mă fi aflat în acel teatru m-a făcut părtaş la magia care se întâmpla pe scenă. Nu mai conteneam apoi să povestesc despre piesă şi despre experienţa din acea zi. Câteva clipe am uitat şi de Apartheid, am uitat că trăiam într-un oraş unde sărăcia îşi făcea simţită prezenţa la fiecare pas. Fusesem transportat într-o lume nouă, care făcea parte nu doar din imaginaţia mea, ci reprezenta un întreg univers al posibilităţilor. Ştiu că educaţia este cheia. Insă teatrul este, la rândul său, o cheie care îţi deschide uşa imaginaţiei. Din acea zi mi-am promis că într-o zi voi ajunge pe scenă, ca să spun toate poveştile auzite de la bunica, seara, înainte să mergem la culcare.

A duce un copil la teatru este un dar care îi dă puteri să îşi dorească să se facă auzit. Il face pe copil să creadă că şi el îşi va putea spune povestea într-o zi.” Dr John Kani
Născut în 1943, în Africa de Sud, New Brighton, Eastern Cape, John Kani este actor, regizor şi dramaturg.
http://www.assitej-international.org/news/john-kani/

spectacol de teatru la Sandra Afterschool, 19 martie 2014

spectacol de teatru la Sandra Afterschool, 19 martie 2014

Mergi cu un copil la teatru!

Nelson Mandela a declarat: „ Inţelegem şi promovăm noţiunea de educaţie, în acelaşi timp afirmăm dreptul copiilor de a fi ceea ce îşi doresc. Ei pot înfăptui ceea ce îşi doresc numai dacă au spaţiu să viseze şi să-şi trăiască visele”. ASSITEJ (Association International de Théâtre pour Enfants et Jeunes) consideră că teatrul creează spaţiul perfect în care copiii pot visa şi îşi pot trăi visele. Noţiunile lui Mandela despre copii erau centrale atât în cadrul concepţiei sale despre viaţă cât şi în cadrul aceleia despre guvernare. In relaţia lui Mandela cu copiii, vedem adâncimea şi orizontul larg al umanităţii sale. De asemenea, vedem spiritul său ludic, umorul şi bucuria, atitudinea plină de respect faţă de copii, ale căror puncte de vedere le lua in serios. Considera că educaţia este cea mai puternică unealtă pe care o avem. Işi găsea mereu timp pentru a sta cu copii, chiar în prezenţa leaderilor lumii. Iar dedicarea sa pentru această cauză se vede în activitatea fundaţiilor înfiinţate de el, ceea ce reprezintă moştenirea sa.

In calitate de creatori de teatru, e bine să ne întrebăm: abordăm copiii cu aceeaşi umilinţă, cu acelaşi respect, spirit ludic, cu aceeaşi credinţă în talentele şi umorul lor precum a avut el? La modul general, asigurăm noi, oamenii de teatru, copiilor-TUTUROR copiilor- indiferent de clasă, de rasă, de limbă, sau de alţi factori- „spaţii de visare” suficiente?

In 2014 are loc cea de-a 25-a Aniversare a Declaraţiei Drepturilor Copilului. Este cea mai completă afirmare a drepturilor copiilor, este tratatul de drepturile omului cu cel mai mare număr de ratificări din istorie. Totuşi, deşi majoritatea naţiunilor au semnat convenţia, câte dintre ele au luat în serios aceste drepturi?Câte dintre ele înţeleg cu adevărat implicaţiile Articolului 31, privitor la dreptul copiilor la „odihnă, relaxare, joacă, activităţi recreative, viaţă culturală şi artă”? Câte dintre ele investesc ca aceste drepturi să fie reale? Acestea nu sunt numai responsabilitatea naţiunilor, ci şi a noastră, a tuturor. In 20 martie, de Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii, ASSITEJ vă invită pe toţi să participaţi la campania în desfăşurare „Mergi cu un copil la Teatru”. Aceasta poate avea un impact esenţial asupra copiilor şi tinerilor cu care veniţi în contact.

Daţi-le un spaţiu în care să viseze, duceţi-i la teatru sau aduceţi teatrul la ei. Oricum decideţi să o faceţi, înlesniţi-le acest contact magic!
După cum a spus Mandela: „Istoria ne va judeca după impactul pe care îl avem în viaţa de zi cu zi a copiilor.” http://www.assitej-international.org/world-day-2014/message-y-hardie,-english/
Yvette Hardie, preşedinte al ASSITEJ (International Association of Theatre for Children and Young People), producător de teatru, regizor, scriitoare în domeniul teatrului, cu accent pe zona teatrului pentru copii.

Aventurile semintei, spectacol de teatru la Sandra Afterschool

Aventurile semintei, spectacol de teatru la Sandra Afterschool

2 gânduri despre „Mergi cu un copil la teatru!

  1. O vizită la teatru este o experienta magica precum si o oportunitate pentru a stimula imaginatia si a starni curiozitatea copilului tau. Copiii au deobicei imaginatia dezvoltata, pentru ei diferenta dintre realitate si fantezie este de multe ori foarte mica iar ceea ce vede un copil pe scena poate parea la fel de real ca ceea ce vede in viata de zi cu zi. Acest lucru face ca teatrul sa fie o experienta speciala pentru copiii nostri.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.