Turta dulce din poveşti


Oare de ce am reluat după un an atelierul de turtă dulce?

Poate pentru că a avut mare succes. Şi fiindcă nu este vorba numai de un dulce, ci şi de un leac impotriva răcelii, datorită mirodeniilor miraculoase pe care le conţine. Sau poate pentru că orice reţetă cu făină are pentru mine ceva magic, fiindcă ne trimite la un ritual arhaic. Felul în care amestecăm ingredientele, apoi cum frământăm făina, cum o modelăm, o coacem şi o mâncăm are ceva fundamental, ceva ce impresionează şi, în acelaşi timp, te leagă definitiv de sensul superior al mâncatului, care e o bucurie pentru suflet, în jurul mesei, împreună cu ceilalţi.

Toate mirodeniile pe care le conţine turta dulce- ghimbir, cuişoare, nucşoară, anason, scorţişoară- ne fac să călătorim şi în spaţiu, şi să ajungem în regiuni îndepărtate, ale Extremului Orient şi ale Africii, acolo unde s-au născut primele poveşti ale omenirii. Sunt printre cele mai scumpe şi mai fascinante condimente, valorau cândva mai mult decât aurul, se foloseau ca dar pentru regi, ori ca monedă de schimb, erau un semn al puterii, iar pentru a le obţine s-au purtat războaie.

Imagine

Turta dulce i-a vrăjit pe copii şi astăzi, aromele ei, formele pe care le-am obţinut, glazura cu care am pictat, gustul uşor picant, transformările de la rece la cald şi invers, toate au făcut parte şi dintr-un ritual al nostru, în jurul mesei, sărbătoresc, aproape muzical. De la 2 ani la 12 ani, şi încă mai mult,  cu toţii, Artelier D şi echipa FROG food and more, alături de mămici şi tătici, am preparat şi am savurat, dar, în acelaşi timp, am mers înapoi, pe vremea poveştilor, când toată lumea stătea relaxată la masă, acordându-şi timp să facă reţete din bătrâni, fiind, pur şi simplu, fericită, bucătărind, mâncând şi ascultând poveşti.

Noi am ascultat povestea Omuleţului de turtă dulce, o fiinţă care aleargă, aleargă şi este curioasă, vrea să cunoască lumea, toată lumea. Timpul contemporan s-a oprit, copiii au uitat să se plictisească, să fie nerăbdători, au uitat de toate celelalte preocupări şi chemări şi s-au lăsat complet absorbiţi de reţetă.

Astăzi, după un an, sunt sigură: turta dulce este magică, nu întâmplător ea face parte din copilărie şi din ingredientele Sărbătorii Crăciunului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.