De ce este Educaţia importantă?


A asculta ce ti se spune;a nu vorbi cu altii cand ai o intrevedere cu o persoana venita special pentru tine; a raspunde la mesaje, in scris sau verbal; a respecta pe cei din jur- mai concret, a ţine cont, prin vorbă şi comportament, că nu te afli acasă sau cu prietenii, că mai sunt şi alţii cu/pe lângă tine, deci vorba şi comportamentul trebuie adecvate la acest context; a saluta, a mulţumi, a respecta o promisiune, inţelegerea, codul, legile, regulamentul; a-ti organiza timpul in aşa fel incât să nu-i faci pe alţii să te aştepte; a respecta spatiul intim al celorlalti, in mijloacele de transport, la şcoală, in magazin, etc; a păstra şi a nu murdări sau strica ce au făcut alţii pentru frumuseţe, confort, utilitate publică: pereţi, parc, bănci; a avea o poziţie şi o ţinută decentă, adecvată spaţiului public respectiv (de exemplu, la şcoală sau la medic să nu fii imbracat ca la plajă); să il respecţi pe cel de lângă tine, copilul pe părinte, şi părintele pe copil.

Am notat, amestecat, câteva gânduri despre efectele a ceea ce numim bun simţ, educaţie şi norme de convieţuire socială, valabile in spaţiul european, aşa cum mi-au venit in minte, făcând o comparaţie intre intâmplări de acasă şi ce am văzut acolo, ce am trăit şi mi s-a intâmplat.

In restul spatiului  european, am observat că, de la cele mai mici vârste, adică de la 2-3 ani ( nu ştiu cum reuşesc, dar reuşesc!), toată lumea respectă regulile, chiar dacă e cald, e frig, e grabă, blocaj in trafic, evenimente atmosferice, politice, sau mai ştiu eu ce…Copiii nu cer apă in timpul unui spectacol, sau nu vor la baie- nu imi dau seama cum se poate educa asta. Toată lumea are telefon mobil, exact ca la noi, dar nimeni nu il foloseşte la modul excesiv, in spatiul public, pentru conversaţii lungi şi intime- nu ştiu cum reusesc, dar aşa se intâmplă.Maşinile nu ii agresează pe pietoni, nu urcă pe trotuare niciodată,iar pietonii nu ii pun in dificultate pe şoferi. La diferitele programe tv, lumea se imbracă decent, vorbeşte calm, femeile sunt machiate discret, iar bărbaţii sunt aproape eleganţi, in general, se exprimă, cu toleranţă, idei,  păreri, nu emoţii. Iar dacă sunt emoţii, ele sunt controlate prin educaţie, apropo de cuvinte şi felul de exprimare.

Dacă un eveniment este anunţat la o anumită oră, acesta incepe chiar atunci, la ora precizată si anuntată, iar după incepere, accesul in spaţiul respectiv nu mai este permis, indiferent cine este persoana intârziată sau care a fost motivul ei. Dacă trimiţi un mesaj, sms, email, sau pe orice altă cale, regula este că primeşti răspuns, chiar dacă uneori este negativ, ceea ce e firesc, nu o ia nimeni personal, aşa sunt regulile. Dacă ai stabilit ceva cu cineva, acel lucru merge mai departe şi ştii că o vorbă este o inţelegere, un proiect se intâmplă, o intâlnire are loc, iar o vorbă are temei. Oamenii nu spun lucruri degeaba. In autobuz, la magazin, pe stradă, la coadă nu eşti bruscat, impins, agresat, apostrofat, ţi se vorbeşte politicos, fără excese emoţionale, chiar dacă ceva nu funcţionează perfect. Copiii nu vorbesc tare, nu formează grămezi de presiune şi decibeli, au un comportament controlat, disciplinat, frumos, indiferent de vârstă, acordând atenţie celor din jur şi regulilor.

Cum e cu putinţă ca acolo să fie intr-un fel, iar aici să nu fie, de regulă, aşa, civilizaţie şi educaţie, decât mai ales prin excepţie? Cred că in acel spaţiu sunt respectate, de la cea mai mică vârstă, regulile, tradiţiile, codurile, atât cele scrise, cu amendă şi pedepse, cât şi cele ale grupului- familia, vecinii, rudele, prietenii, asociaţii, partenerii de afaceri, etc<

Practic vorbind, asta inseamnă o imensă cantitate de timp salvat sau câştigat, o stare de calm, cel puţin aparent, in spaţiul public, de echilibru şi toleranţă, de normalitate relaxată, care işi pun amprenta asupra funcţionării creierului şi inimii fiecăruia. Te simţi sensibil mai bine, mai in largul tău, ştii cum merg lucrurile şi nu te crispezi din te miri ce. Iar această relaxare o simţi imediat ce ai intrat in acel spaţiu, care este controlat conştient, asumat, faţă de orice fel de poluare fonică, vizuală, emoţională, de gaze toxice, etc.

Până la urmă de ce avem nevoie de educaţie? De ce trebuie să ne asumăm toate aceste reguli?
Cred că un răspuns simplu ar fi acela că educaţia si civilizaţia ne fac să evoluăm, să fim mai competitivi, să circulăm mai uşor, să invăţăm mai bine, să ne adaptăm mai repede, să fim mai sănătoşi, să fim recunoscuţi şi să realizăm mai mult. Lipsa de educaţie este toxică şi ne imbolnăveşte, in corp şi in gândire, ne face să ne orientăm greu şi să pierdem o grămadă de timp, pentru construirea de supape de rezistenţă şi ziduri de protecţie.

Am impresia că o bună educaţie determină direct şi o atitudine pozitivă faţă de invăţare.Dacă societatea in intregul ei respectă regulile, selectează şi recompensează persoanele după calificare, talente, competenţe, abilităţi, după merit şi realizări, fără discriminări, atunci invăţătura capătă un rost autentic, in care cred atât profesorii, cât şi elevii. Şi unii şi alţii ştiu că asta ii ajută efectiv să işi găsească un loc in conformitate cu talentele şi meritele lor.

Dar de ce ne trebuie nouă invăţătura, de ce trebuie să ştim atâtea lucruri pe care oricum le vom uita ? iată ce intreabă unii. Este clar că intrebarea are legătură cu sistemul de invăţământ de la noi, fundamental bazat pe acumularea de informaţii, termeni, definiţii, şi din acest punct de vedere, vetust. Fiindcă nu il ajută pe copil să-şi găsească drumul in viaţă, nu il susţine să gândească cu mintea sa, folosind propriile cuvinte, explicaţii, idei.

Dar un lucru e sigur, invăţătura, instrucţia, componentă sine qua non a educaţiei, este esenţială.

"Invăţătura ne luminează mintea şi ne arată ce este greşit in prejudecăţile noastre. Ne ajută să avem o imagine clară despre ceea ce ne inconjoară şi ceea ce memorăm. Ne provoacă să punem intrebări şi să aflăm răspunsuri satisfăcătoare. Invăţătura ne indrumă să ştim că tot ce ne inconjoară ne călăuzeşte către diverse domenii ale cunoaşterii, invăţătura ne ajută să facem raţionamente logice, pas cu pas, până ce ajungem la răspunsuri satisfacătoare. Invăţătura aduce lumină fiinţei noastre, ne dă incredere in decizii, atunci când ne confruntăm cu viaţa, pregătindu-ne să facem faţă succeselor şi eşecurilor.
Ne face să fim mândri de mintea noastră şi ne pregăteşte să trăim, nu doar să supravieţuim ! ». Citat din : Buzzle: <a href="http://www.buzzle.com/articles/why-is-education-so-important.html&quot;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.