Râsul in educaţia copiilor


Râsul in educaţia copiilor

astăzi la atelierul de lectură şi teatru Cufărul cu poveşti am descoperit cât de important este râsul in viaţă, in educaţie, in relaţiile sociale. Copiii sunt definiţi prin mişcare, joc şi râs, iar obligaţia noastră este să le restituim aceste valori de care au nevoie pentru a-şi exprima energia vitală debordantă. de câte ori îi obligăm să stea prea mult nemişcaţi, prea implicaţi in invaţare sau treburi şi prea serioşi, gradul de stres la care ii supunem este maxim.

Societatea americană de educaţie prin râs, citată alături, doar pt această idee excelentă, de a promova şi include râsul ca terapie şi metodă educativă-mai ales pt adulţi (care au uitat să râdă şi sunt prea incrâncenaţi şi stresaţi), a re-descoperit valoarea inteligenţei emoţionale şi a educaţiei  EQ-ului. Râsul fiind o emoţie umană foarte puternică şi, cel mai important, contagioasă. ajută la sudarea relaţiilor sociale, la invăţare, la detensionare.

 

astăzi copiii au râs de câte ori le-am propus să joace o situaţie cu un personaj prea grav, care se ia prea in serios, o vrăjitoare care este mereu mohorâtă şi a cărei plăcere este să ii facă pe cei din jur să fie la fel, posomorâţi. râzând copiii mi-au demonstrat că aceste bune maniere, de a fi calm, relaxat, bine dispus, le vin natural, şi nu ei trebuie invaţăţi să le folosească. ci acei adulţi ( inclusiv din categoria părinţi) care au uitat să râdă, să fie relaxaţi,care se iau prea in serios şi care cred că dacă ei au o zi proastă, atunci toată lumea trebuie să plângă. precum vrăjitoarea din povestea noastră de astăzi. precum copiii din poveste, copiii de la atelier nu au vrut să fie trişti, şi au râs.

 

astăzi am re-invăţat lecţia râsului. de la copii. oare de câte ori ne gândim că şi noi avem ceva de invăţat de la copii, nu numai invers. cred că suntem in câştig de cîte ori suntem deschişi, curioşi, dornici să impărtăşim in mod autentic, o experienţă impreună. nu să ne confirmăm teoriile sau prejudecăţile.

aşa că pentru data viitoare noi echipa Cufărului cu poveşti ne vom strădui să găsim o poveste in care printre ingrediente să fie şi râsul. dar nu orice fel de râs. dar asta este altă poveste. pentru altă dată.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.