beneficiile Artelor asupra copiilor


Conform opiniei profesorului de pedagogie Elliot Eisner(Stanford University), sunt 10 lecţii pe care le oferă Artele (sunt cuprinse aici toate artele, nu numai artele vizuale ).

  • Artele ii invaţă pe copii şi tineri să facă judecăţi corecte despre calitatea relaţiilor dintre oameni, lucruri, fenomene. Spre deosebire de programa şcolară, în care accentul se pune pe răspunsul correct şi pe reguli, in  artă valoarea este dată de propria judecată, nu de reguli.
  • Artele ii invaţă pe copii că problemele pot avea mai multe soluţii, iar la o intrebare se pot da mai multe răspunsuri.
  • Artele celebrează perspectivele multiple. Una dintre lecţiile lor generoase este că lumea poate fi văzută şi interpretată în multe feluri.
  • Artele invaţă copiii că în cadrul rezolvării de probleme complexe scopurile sunt rareori fixe, imuabile, fiindcă ele se schimbă in funcţie de circumstanţe şi posibilităţi. Invaţărea prin artă presupune capacitatea şi voinţa de a accepta şi de a te adapta unor posibilităţi neanticipate ale unor teme de lucru, care apar pe măsură ce activitatea se desfăşoară
  • Artele sunt forma vie a adevărului că nici cuvintele in forma lor literală, nici numerele nu epuizează ceea ce putem şti. Limitele limbii pe care o vorbim nu definesc limitele cunoaşterii noastre.
  • Artele invaţă copiii şi tinerii despre faptul că micile diferenţe pot avea efecte mari.
  • Artele îi introduc pe copii in lumea subtilităţilor. Artele îi invaţă să gândească prin intermediul unui material şi prin lentila formatului său(de ex. Lumea e o scenă, iar scena este o lume.)
  • Artele folosesc mijloace specifice prin intermediul cărora imaginile devin reale.
  • Artele îi ajută pe copii să exprime inexprimabilul. Când copiii sunt invitaţi să dezvăluie ceea ce le transmite o operă de artă aceasta îi provoacă să ajungă în profunzimea fiinţei lor, la capacităţile lor poetice, metaforice, pentru a găsi cuvintele sau alte mijloace de a spune ce gândesc şi simt.
  • Artele ne oferă şansa de a trăi experienţe pe care nu le putem avea în nici un alt fel, iar prin aceste experienţe putem să descoperim o gamă imensă de sentimente şi emoţii, netrăite până atunci.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.